Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 14)

5 Nisan 2016 SALI Resmî Gazete Sayi : 29675
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

ÖZEL ILETISIM VERGISI GENEL TEBLIGI

(SERI NO: 14)

BIRINCI BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebligin amaci, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayili Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi, ikinci fikrasi ile yedinci fikrasinin uygulanmasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Teblig; kablolu, kablosuz ve mobil internet servis saglayiciligi hizmetlerinde uygulanacak Özel Iletisim Vergisi (ÖIV)’ne iliskin açiklamalari kapsamaktadir.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Teblig, 6802 sayili Kanunun 39 uncu maddesinin yedinci fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.

IKINCI BÖLÜM

Internet Servis Saglayiciligi Hizmetlerinde ÖIV Uygulamasi

Kablolu ve kablosuz internet servis saglayiciligi hizmeti sunmaya yetkili isletmecilertarafindan verilen internet erisim hizmetlerinde ÖIV uygulamasi

MADDE 4 – (1) Kablolu ve kablosuz internet servis saglayiciligi hizmeti sunan isletmeciler tarafindan verilen internet erisim hizmetlerinde % 5 oraninda ÖIV uygulanir.

(2) Internet servis saglayiciligi hizmeti, kullanicilara internet sebekesi üzerinden sunulan internet erisim hizmeti olarak tanimlanmaktadir. Internet servis saglayiciligi hizmeti vermek üzere yetkilendirilen isletmecilere verilen internet erisim hizmeti de bu kapsamda oldugundan % 5 oraninda ÖIV’ye tabidir.

Mobil elektronik haberlesme isletmecileri tarafindan faturali hat abonelerine verilen internet erisim hizmetlerinde ÖIV uygulamasi

MADDE 5 – (1) Mobil elektronik haberlesme isletmecilerince faturali hat abonelerine verilen internet erisim hizmet bedelleri üzerinden % 5 oraninda ÖIV hesaplanir.

(2) Mobil elektronik haberlesme isletmecileri tarafindan internet erisim hizmetleri ile diger haberlesme hizmetlerinin birlikte verilmesi halinde her bir hizmet türüne tabi oldugu oranin uygulanabilmesi için hizmetlerin teknik olarak ayristirilmasi ve faturalarda her bir hizmet türünün ayrica gösterilmesi gerekmektedir.

Mobil elektronik haberlesme isletmecileri tarafindan ön ödemeli hat abonelerine verilen internet erisim hizmetlerinde ÖIV uygulamasi

MADDE 6 – (1) 6802 sayili Kanunun 39 uncu maddesine göre ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapilan satislar %25 oraninda ÖIV’ye tabidir. Ancak, ön ödemeli hat abonelerine haberlesme hizmetleri ile birlikte internet erisim hizmetleri de verilebilmektedir. Mezkûr maddede 6/2/2014 tarihli ve 6518 sayili Kanunun 3 üncü maddesiyle yapilan düzenleme ile ön ödemeli hat kullanicilari tarafindan yapilan yüklemelerin farkli oranlara tabi hizmetlerde kullanilmasi halinde, her hizmetin tabi oldugu oran üzerinden vergilendirilecegi hükme baglanmistir. Buna göre, ön ödemeli hatta yapilan/yapilacak yüklemenin;

– Mobil internet erisim hizmeti ve diger mobil elektronik haberlesme hizmetleri için birlikte kullanilabilmesi halinde % 25,

– Münhasiran mobil internet erisim hizmeti amaciyla kullanilabilir olmasi, baska bir ifadeyle konusma, kisa mesaj vb. diger hizmetler için kullanilmaya imkân vermemesi ve yükleme sonrasinda bu tür hizmetlerde kullanilmak amaciyla dönüstürülemeyecek mahiyette olmasi halinde ise % 5,

oraninda ÖIV hesaplanir.

(2) Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapilan ve satisindan %25 ÖIV ödenmis olan yüklemelerin diger haberlesme hizmetlerinin yani sira internet erisim hizmeti için de kullanilmasi halinde internet erisim hizmeti dolayisiyla fazla ödenmis olan vergi, 7 nci ve 8 inci maddelerde belirlenen usul ve esaslara göre, abonelere iade edilmesi kosuluyla ÖIV mükellefi mobil elektronik haberlesme isletmecilerine iade edilecektir.

Abonelere yapilacak iade islemleri

MADDE 7 – (1) Mobil elektronik haberlesme isletmecileri, ön ödemeli hatlarina yaptiklari yüklemeleri diger haberlesme hizmetlerinin yani sira internet erisim hizmetinde de kullanan abonelerinden, internet erisim hizmetine isabet eden bedel üzerinden fazla olarak tahsil edilmis olan ÖIV tutarini birer aylik dönemler itibariyle hesaplayip, hesaplama yapilan dönemi takip eden ayin sonuna kadar abonelere bildirerek iade ederler.

(2) Aboneler, söz konusu verginin hatlarina yükleme yapilmasi suretiyle iadesini tercih edebilecegi gibi nakden iade edilmesini de tercih edebilir ve isleme iliskin olarak ilk kez yapacaklari tercihin sonraki dönemlerde yapilacak yüklemelerde de geçerli olmasini talep edebilirler. Bu durumda, abonelerin ÖIV iadesi yöntemine iliskin tercih degisikligi talebi olmadigi sürece abonelere tercihlerinin yeniden sorulmasina gerek bulunmamaktadir.

(3) Abonelerin hatlarini kapattirmalari veya operatör degistirmeleri durumunda iade isleminin nakit olarak yapilmasi esastir.

(4) Abonelerin iadeyi nakit olarak almak yerine hatlarina yükleme yapilmasini tercih etmeleri, fazla ödenen vergiyi nakit olarak iade alip hatlarina kendilerinin yükleme yapmasi niteliginde oldugundan, bu durumda yükleme yapilan bedel üzerinden mobil elektronik haberlesme isletmecilerince, ön ödemeli hatlara yapilan yüklemeler için gerçeklestirilen satislarda oldugu gibi ÖIV ve KDV hesaplanacagi tabiidir.

Mobil elektronik haberlesme isletmecilerine yapilacak iade islemleri

MADDE 8 – (1) 7 nci maddede açiklandigi sekilde mobil elektronik haberlesme isletmelerince nakden veya hatta yükleme yoluyla ön ödemeli hat abonelerine iade edilen ÖIV tutarlari, isletmecilerin talebi üzerine nakden veya kendi vergi borçlarina mahsuben iade edilir.

(2) Iade talebinin birer aylik dönemler itibariyla ve 7 nci maddedeki açiklamalar çerçevesinde abonelere iade yapildiktan sonra en erken iade yapilan ayi takip eden aydan itibaren yapilmasi mümkündür.

(3) Abonelerine iade ettikleri tutarlarin mobil elektronik haberlesme isletmecilerine iadesinde asagidaki belgeler aranir:

a) 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 429)’nde belirtilen standart iade talep dilekçesi,

b) Abonelere nakden veya hatta yükleme yoluyla yapilan ÖIV iadesine iliskin özet tablo (EK-1),

c) Abonelere nakden yapilan ÖIV iadesine iliskin bildirim (EK-2),

ç) Abonelere hatta yükleme yoluyla yapilan ÖIV iadesine iliskin bildirim (EK-3).

(4) Mobil elektronik haberlesme isletmecilerinin, ön ödemeli hat abonelerine nakit veya hatta yükleme yoluyla yaptiklari iadelerden dogan nakden veya mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu veya yeminli mali müsavir tasdik raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde, iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya yeminli mali müsavir raporu sonucuna göre çözülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çesitli Hükümler

Yürürlükten kaldirilan teblig

MADDE 9 – (1) 2/5/2009 tarihli ve 27216 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Özel Iletisim Vergisi Genel Tebligi (Seri No: 5) yürürlükten kaldirilmistir.

Yürürlük

MADDE 10 – (1) Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.

 

 

Ekleri için tiklayiniz.